Om oss

Namnet PIK Presentationsteknik är dubbelbottnat. PIK står både för presentation, information och kommunikation, men också för möjligheten att om du använder dessa tre områden på bästa sätt kan du peaka/toppa ditt företag och organisation.

Att vara pålitlig, ha kompetens och att visa på pedagogiskt ledarskap är tre viktiga delar för oss i vårt arbete.

Som kund ska du alltid kunna känna förtroende och PIK Presentationstekniks arbete med dig ska vara i dialog med dina behov och önskemål. Beroende på vad du och din organisation har för behov, finns möjlighet att arbeta både individuellt och i grupp och få ett innehåll som passar just dig, ditt företag och din organisation.

Alla uppgifter du lämnar behandlas enligt vår integritetspolicy

Carina Ridenius

På hösten 2005 lade jag noterna på hyllan. Jag hade då arbetat i 25 år som sångerska, scenartist, röst- och talcoach. Många fantastiska föreställningar och kvällar, men jag tyckte att det var dags att göra något nytt. I den konstnärliga världen och som frilans, när man samarbetar och gör musik- och scenprojekt tillsammans, hade jag ofta fått rollen som informatör och marknadsförare utöver att sjunga. En roll jag trivdes med. Tänkte nu att det var kanske detta jag skulle ägna mig åt. Omskolade mig till informationsvetare och tog 2008/09 min andra masterexamen, Master of Information Science.

Informationsvetenskap är ett intressant ämne som handlar om hur vi människor tar till oss, nyttjar och vidarebefordrar information och vad vi behöver göra för att systematisera, arkivera och ge ut relevant information.

Efter några års arbete inom kommunala förvaltningar, samt styrelseuppdrag i både ideella och kommersiella styrelser hade jag både lyssnat till och själv genomfört hundratals presentationer. Då började jag inse att mina två kompetensområden berikade varandra.

Med 25 års erfarenhet som sångerska med otaliga konserter och framträdanden hade jag en gedigen scenisk erfarenhet. Att möta publiken oavsett storlek, spelade mindre roll, det är alltid publiken som skulle vara i fokus. Insåg då att det är något vi ofta glömmer bort när vi presenterar, föreläser och står inför publik.

Jag förstod att med min sceniska bakgrund hade jag fått med mig metoder och tekniker som jag själv använde och som jag nu kunde lära vidare. Detta tillsammans med att kunna leverera rätt information till rätt person skulle kunna bli precis den tjänst som många behöver; ta fram bra information, leverera den tydligt, bli ditt allra bästa autentiska jag, överge osäkerhet och nervositet för att istället inge förtroende, bli trygg i din presentation och njuta i ögonblicket.

För att stå inför publik handlar om kropp, knopp och nerver.
Genom att arbeta med det sceniska uttrycket, det vill säga hur du går, står och för dig, samt arbetet med röst och andning insåg jag att mina kunder kunde lyfta sina presentationer till högre höjder. Som användare av mina metoder och tekniker skulle du sticka ut och bli ihågkommen som en briljant presentatör och föreläsare.

Att kunna leverera relevant information för den egna målgruppen på ett attraktivt, tydligt och förtroendeingivande sätt, bidrar enormt mycket till att minimera missuppfattningar och egna tolkningar av budskapet. Så varför är vi då fast i powerpoint träsket, har händerna i byxfickorna, får handsvett och knäskak, ägnar oss åt hummande ljud, ticks, kliande i ansikte och hår samt ibland ger ifrån oss generande fniss under presentationen? När vi istället kan utstråla trygghet, lugn, glädje, inta och äga scenen och faktiskt skapa den gynnsamma informationsmiljö vi egentligen vill uppnå?

I mitt arbete med presentationsteknik använder jag mig därför av scenisk framställning, andning och röstvård (sustainable voice coaching) för att få bästa resultat.
Jag tror på individens egen förmåga om en önskan att utvecklas, se nya utmaningar och möjligheter och att kunna uppnå sina drömmar.

Att presentera dig själv, din organisation eller din produkt handlar om att du får mottagaren att förstå dig. Och jag är bra på att entusiasmera, engagera och hjälpa dig att plocka fram ditt allra bästa autentiska jag framför din publik.

Sagt om oss

”Carina – med din värme, humor och klokskap har du med säker hand guidat mig och min föreläsning till helt nya nivåer. Jag har fått verktyg och insikter som jag alltid kommer att återkomma till, och du har framförallt hjälpt mig att våga, och se att jag håller! Jag vet också vart jag ska vända mig när jag står inför nästa utmaning i min ”föreläsarkarriär”, eftersom du också har så bra tankar kring hur man kan utvidga materialet till workshops, med mera. Så vi ses helt säkert igen!”

Marie Althoff
VD Bildfeeling AB


”Som egenföretagare med inspirationsföreläsningar i mitt utbud var kursen hos PIK mycket givande. Första delen var en mycket pedagogisk genomgång om hur man startar sin presentation, hur man använder kroppen och rösten samt hur man tyglar sin nervositet. Därefter kom den bästa delen av kursen, då vi fick praktisera det vi lärt oss genom ett eget framförande. Vi fick sedan tydlig feedback på personliga förbättringsområden. Detta har hjälpt mig att göra proffsigare föreläsningar och att förmedla ett budskap som inte bara når fram utan också ger önskad reaktion hos min publik. ”

Sonja Roxner
Roxner Health AB


”Jag deltog i PIKs presentationsteknik arrangemang för att stärka och lära mig mer om presentationsteknik. Vi hade nöjet att lära oss mer om hur vi kunde förbättra vårt framträdande. Vi fylldes på med insikter genom teori och härliga övningar med feedback. Det var givande, roligt, lite nervöst och många skratt! Att öva och få feedback från proffs gav mig verktyg som stärkt mitt uttryck i de presentationer jag genomför i min roll som ledarutvecklare både inom personlig- och grupputveckling.”

Anna-Carin Eriksson, ledarutvecklare
Think Do & Grow


”Jag fick med mig flera bra och användbara tips från workshopen hos PIK Presentationsteknik. Exempelvis hur jag använder rummet, hur jag får kontakt med publiken och enkla sätt att komma i balans inför ett framträdande. Den praktiska träningen i grupp var både rolig och lärorik.”

My Tiljestam
Tiljestam Consulting


”Det blir alltmer en överlevnadsfråga att systematiskt och kontinuerligt samla in information, analysera den och sedan skapa förutsättningar för att agera på möjligheter och hot i omvärlden som påverkar företaget/organisationen. Men var ska man börja?

Jag deltog i seminariet ”Omvärldsbevakning – dyrt, krångligt och tidskrävande! Inte alls!” i Borås som gav exempel på hur man kan tänka för att komma igång.

På seminariet avdramatiserar Carina Ridenius föredömligt att arbetet med att följa och förstå händelser och förändringar i omvärlden inte behöver vara krångligt och tidskrävande. Carina Ridenius budskap att tidigt se signaler i omvärlden och snabbt omvandla dem till affärer, helst tidigare och snabbare än någon annan ger konkurrensfördelar.

Som mångårig konsult inom omvärldsbevakningsområdet var det intressant att ta del av deltagarnas frågor, tankar och idéer. Med tanke på antalet deltagare verkar omvärldsbevakning/analys glädjande nog börja klättra uppåt på prioriteringslistan.

Om Carina Ridenius erbjuder liknande seminarier i framtiden rekommenderar jag dig att delta!”

Maine Lagström
Competitive Intelligence

Vi arbetar med FN:s klimatmål

PIK har valt att fokusera på tre av FN:s 17 klimatmål och som är relevanta för vår verksamhet och hur vi arbetar med dig som kund. 

Vi arbetar med jämnställhet för att öka  användningen av gynnsam teknik, i synnerhet informations- och kommunikationsteknik, för att främja kvinnors egenmakt.

Vi arbetar för anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt. Våra tjäster ger dig som kund ökad ekonomisk tillväxt och möjlighet till hållbar expansion både för personal och verksamhet.

Vi arbetar för hållbar industri, innovationer och infrastruktur.  Du som kund ska känna dig trygg med att våra tjänster leder till ökad hållbarhet i ett längre perspektiv och att du ska kunna se din verksamhet både i nutid och i en framtid.