Klassikt och modernt

Visst önskar vi alla att utvecklas på det ena eller andra sättet. Vi vill se framåt, det är nytt år och nya möjligheter, som man brukar säga.

Utveckling i livet går oftast hand i hand med utvecklingen som människa och det i sin tur ger förutsättningar för att utvecklas i sitt arbete, sin hobby eller kanske ta chansen att byta både arbete och hobbys. Skaffa nya, helt enkelt.

Min egen utveckling är just nu enormt stor på flera plan. Det är som att rensa en garderob, ta ut det gamla och in med det nya. Inte för många nya plagg, utan det ska vara “less is more”. Det ska gärna vara modernt, lite vintage, köpt på second hand men fräscht och klassiskt. I garderoben sparar jag det bästa. Mina vintageplagg går ihop med det nya moderna. Precis så här ser jag på min verksamhet. Jag jämför den med en garderob där min kunskap och kompetens bygger på både gammalt och nytt.

Nu ska jag låta mina kunder få möjlighet att arbeta med VR-kamera där de får möjlighet att öva i skarpt läge framför en publik i ett större rum eller större sal. Det är få utav oss som verkligen får pröva att stå på en stor scen med en publik framför sig och ha kontroll på tekniken, men nu är det möjligt. Det får mina kunder från och med nu.

Det här är för mig att låta erfarenhet, kompetens och kunskap möta den nya tidens teknik och utvecklas med den. Jag behåller det klassiska i garderoben och adderar något nytt. Titta gärna in på min omarbetade webbsida (min garderob) och se vad du kan hitta för plagg, något nytt eller kanske något klassiskt. https://www.pik.nu/expertomraden/pitch-och-presentation/

Koppla av och koppla ur

Snart stundar tiden då de allra flesta av oss får semester. Den kan vara lång eller kort. Det viktiga är att kunna koppla av och koppla ur.

Släng dig i hängmattan och vilstolen och unna dig att läsa en bok eller lyssna på en podd. Genom att läsa och lyssna kan du får nya insikter, kunskap och tänka till på vad du vill utveckla hos dig själv, så att du kan komma tillbaka efter sommaren med ny kraft.

Nu tar bloggen semester och här får du ett par bok- och poddtips för lata dagar:

– Välj rätt! : en guide till bra beslut, av Katarina Gospic
Med fördjupad kunskap om hur hjärnan fungerar kan vi bättre förstå varför vi reagerar som vi gör och hur vi fattar våra beslut i det dagliga livet, från styrelserummet till köksbordet.
– Presentationsteknik är kropp, knopp och nerver, av Carina Ridenius
Detta är en handfast bok för dig som vill vässa dig i presentationsteknik. Du får 8 praktiska övningar som du på ett enkelt sätt kan göra i din vardag. De hjälper dig att bli ditt allra bästa autentiska jag framför din publik.

Här kommer poddtips:
– Presentation (Skills) in Plain English
Luta dig tillbaka och lyssna, få tips och råd inom presentationsteknik.
– Penna möter papper
Tre herrar diskuterar pennor, bläck, papper, handskrift och de analoga inslagen i vår digitala vardag. En kontorsmaterial fokuserad podd som man kan ställa dumma frågor till.

Önskar dig en riktigt avkopplande sommar.
Carina Ridenius

Spela med ögonen

Ögonen är själens spegel, så lyder ett talesätt och det stämmer. Med ögonen visar du hur du känner dig. När du presenterar och talar inför andra är det viktigt att tänka på detta.

Du kanske presenterar och talar i många olika situationer eller så gör du det vid enstaka tillfällen. Det kan handla om allt ifrån en presentation för din arbetsgrupp, för din chef eller i större sammanhang vid konferenser.

Oavsett i vilket sammanhang du befinner dig, så ska du som presentatör uttrycka energi, positivitet och engagemang.

Här får du tre tips på hur du kan använda dina ögon

– Se dina åhörare. Tänk dig rummet som en halvcirkel och använd denna inre bild för att verkligen se personerna du har framför dig. Då tar du in alla i rummet.
– Fastna inte för länge när du ser en åhörare i ögonen. Personen kan bli obekväm i situationen.
– Ha glimten i ögat, brukar man säga. Le och låt ditt leende träffa dina ögon. Då utstrålar du värme och glädje och dina åhörare ser en trygg och nöjd person framför sig.

Lycka till med dina presentationer!

 

Var dig själv!

Snart pingst och en stor helg för bröllop. Det har ingenting med någon kyrklig tradition att göra, utan mycket på grund av att pingsten, rent statistiskt, är en helg med vackert väder. Återstår att se i år…

Till helgen är det då kanske dags för dig att hålla talet till din dotter eller son. Det kommer att bli både känslosamt, roligt och nervöst.

Här kommer 4 stycken sista-minuten-tips till dig som håller i ett av helgens många tal.
– Först av allt; oroa dig inte. Dina åhörare har överseende med att du är nervös i situationen. Le och ta befälet över situationen.
– Tala tydligt och långsamt. Tala högt så att du hörs. Pausera i talet.
– Var engagerad. Visa att du tror på det du säger. Njut i stunden och känn brudparets lycka.
– Hellre ett kort och koncist tal, än långt och långsamt.

Lycka till med ditt bröllopstal.
Önskar mina läsare en trevlig Pingst.

Carina Ridenius
info@pik.nu

Diss eller hiss – din röst avgör ditt tal

Försommartid, den kanske vackraste och hoppfullaste tiden på hela året, grönska, examen och förväntan inför högtider.

Denna vecka fortsätter jag att ge tips i att hålla tal. Här kommer tips för ditt vassaste och vackraste instrument du har när du ska hålla tal – din röst. Den är bara din, ditt signum och din är personlighet. Använd den väl.

Tänk på detta när du håller tal:
– Variera ditt röstläge och betona de ord som är viktiga. Talar du för monotont finns risk att din åhörare uppfattar ditt tal som tråkigt, slutar lyssna och missar dina poänger.
– Pausera när du talar och gör en paus precis innan du ska säga något viktigt eller när du byter spår i ditt tal. Då skapar du spänning och det blir tilltalande att lyssna till dig.
– Tala med äkta känsla. Variera din tonhöjd i rösten. Du blir trovärdig och attraktiv att lyssna till. Dina åhörare vill höra mer.

Vill du få mer kunskap om hur hur du kan tala attraktivt, spännande och få förtroende? Då kan du läsa min bok Presentationsteknik är kropp, knopp och nerver.

Lycka till med ditt sommartal.

Carina Ridenius
info@pik.nu

Låt bli kroppen!

Dags att hålla det där talet du så länge väntat på.

Du har förberett dig väl, gjort stödanteckningar och kanske skrivit talarkort. Allt för att vara så proffsig som möjligt. Du har verkligen sett fram emot detta. Det ska bli roligt.

Men tänk på….kroppsspråket. Här kommer några tips:

–  Låt bli att vifta med armarna. Det ger motsatt effekt. Din attraktionskraft som talare går förlorad. Var måttfull med din gestik.
–  Låt bli att ha händerna i byxfickorna. Det signalerar nervositet. Håll dina talarkort/din text i ena handen och låt den andra handen förstärka vad du säger.
–  Låt bli kroppen. Pilla inte i ansikte, näsa, ha fingrarna vid munnen eller klia dig i håret. Det signalerar osäkerhet. Ett leende tar dig ur din komfortzon. Le och du känner glädje och förmedlar trygghet och förtroende som talare.

Vill du läsa mer om hur du kan utveckla dig som presentatör och talare läs gärna Presentationsteknik är kropp, knopp och nerver.

Lycka till med ditt tal i vår och sommar.

Carina Ridenius
info@pik.nu

Allt börjar med ett steg

Allt börjar med ett steg, så brukar man säga. Det gäller även då du börjar med omvärldsbevakning och analys. Ta ett steg och börja spana. Det hjälper dig att:

Våga satsa på något som annars inte skulle blivit gjort.
Ligga steget före dina konkurrenter.
Hålla dig informerad om faktorer som kan missgynna ditt företag.

Vill du få mer tips och råd om hur du som småföretagare kan börja din spaning, läs min bok Spana, utvärdera, informera – Omvärldsbevakning för SME i en digitaliserad värld.

Lycka till med din spaning!

Carina Ridenius
info@pik.nu

Utan spaning – ingen aning

Uttrycket Utan spaning – ingen aning myntades redan för 25 år sedan utav en av StyrelseAkademien Västs grundare Björn O Albrektson.

Det är lika aktuellt då som nu.

Vad är det då du som företagare behöver ha koll och span på?

En gyllene regel är att händer det något hos kunder, leverantörer och konkurrenter så är det hög tid att omvärldsbevaka om du inte gjort det förr.

  • Så lyssna på dina kunder.
  • Prata med dina leverantörer.
  • Spana på dina konkurrenter.

Lycka till med din omvärldsbevakning.

Du får mer kunskap på området i boken Spana, utvärdera, informera – Omvärldsbevakning för SME i en digitaliserad värld

Carina Ridenius
info@pik.nu

Spana, utvärdera, informera

Ny vecka, nytt bloggavsnitt och nya ämnesområden.
Bloggens fokus kommer att ligga på dig som företagare och vad du kan behöva för hjälp. Denna vecka om vad omvärldsbevakning innebär.

Spana, utvärdera, informera. Detta är namnet på min nya bok, som vänder sig till små- och medelstora företagare. När Sverige går som tåget och har haft sin längsta ekonomiska tillväxt i historien blir upplevelsen att det alltid har varit så.

Många på arbetsmarknaden idag har aldrig upplevt en konjunkturnedgång. Vi glömmer bort att spana, det vill säga omvärldsbevaka.

Omvärldsbevakning sker i flera steg. Men dessa tre är de viktigaste.
– Spana. Du spanar på din omgivning, dina konkurrenter och dina kommande kunder för att se ditt företag i en framtid.
– Utvärdera. Kom ihåg att utvärdera den information du fått fram. Annars blir det en enda stor informationsröra, som inte kommer ditt företag till nytta.
– Informera. Ge vidare det du utvärderat till rätt person eller din personalgrupp, så att det gagnar hela ditt företag. Utan informationsöverföring står det stilla.

8:e maj utbildar jag små- och medelstora företag i Dalsland. Dygnet har bara 24 timmar och som litet företag kan det vara svårt att få tiden att räcka till och åka på utbildning. Därför kommer jag till företagen.

Du kan också ta del av utbildning och få mer kunskap. Här hittar boken, som också används som utbildningsmaterial.

God spaning.

Carina Ridenius
info@pik.nu

Årets tips!

Nu i april firades bloggens 1-års jubileum. Tanken med att blogga var att kunna ge enkla tips och råd inom presentationsteknik och som du kan använda i din vardag, såväl i arbetslivet som privat.

Men nu när ett år har gått är det dags att utvidga och ge fler tips och råd som sträcker sig över alla våra verksamhetsområden. PIK står för presentation, information och kommunikation. Så här finns mycket intressant att skriva om. Genom att använda dessa tre områden tillsammans, på ett effektivt sätt, kan du leverera rätt information till rätt person i rätt tid. Vilket kan vara nog så viktigt i vår informationsöverflödiga värld.

Därför kommer du som läsare av denna blogg att nu få ännu mer tips och råd inom fler områden.

Men innan vi ger oss i kast med detta, så kommer här de tre mest uppskattade råden och blogginläggen som vi gett under året som gått och som fått flest läsare. Du kan läsa alla inlägg på www.pik.nu

  • 30-90 regeln. Det är den tid det tar för din publik att landa in i rummet, komma till ro och börja lyssna på dig. Så starta din presentation med lite småprat, välkomna och låt bli att säga ditt namn det första du gör… för ingen har ju ändå lyssnat den första minuten.
  • Mässtips. När du är på mässa, står och pratar i flera dagar i bullrig miljö. Ta hand om din röst. Värm upp både kropp och röst, så mår du bättre och rösten räcker längre.
  • När tekniken fallerar. Låt bli att stressa upp dig. Pröva den ett par gånger, fungerar det inte ta hjälp av whiteboard, rita, berätta och fortsätt som vanligt. Så agerar du som ett proffs.

Välkommen nästa vecka till en ny blogg.

Carina Ridenius
info@pik.nu