Vänta på din tur

Vi firar Lucia, ljusets Drottning som kommer med sitt följe av tärnor och stjärngossar. I tåget ibland kan det också finnas tomtar och en och annan Rudolf med sin röda mule. I dagens Luciatåg finns plats för många olika karaktärer. Det tågas, sjungs högt och lågt, från förskolor till Rådhustrappor med stadens egen Lucia.

Men en sak får alla göra… vänta på sin tur. Luciatåget brukar bestå av solosång och versläsning emellan all annan musik. De som genomför detta brukar gilla uppgiften som de tilldelats. Men så var det de’ här med att vänta på sin tur… Det kan vara nog så svårt.

Det är också något man får göra när man ska hålla tal, eller vara en i raden av talare och föreläsare. I veckans poddavsnitt av Presentation (Skills) in Plain English pratar Martin Lindeskog och jag just om detta. Lyssna och del av vårt samtal.

Hur gör du? Här kommer 3 tips från mig:
Se på dig själv som en del av arrangemanget. Utan dig skulle en del fattas. Det minimerar din nervositet.
Ge dig hän och lyssna till övriga medverkanden. Det medför att du befinner dig i nuet och hinner inte stressa upp dig för din egen medverkan.
Om du står upp och väntar på din tur, se till att inta en bekväm ställning; stå gärna med benen lite brett isär. Då står du stadigt och blir stabil. Känslan överförs i kroppen och du känner dig stark i stunden.

Så lyssna till podd och ta del utav min nyutkomna bok. De hjälper dig på vägen till att bli en lysande talare och presentatör.

Carina Ridenius
PIK Presentationsteknik
info@pik.nu
0706-260927