Tala så att andra lyssnar

Hur ska du göra för att nå ut och tala så att andra lyssnar?  I det senaste poddavsnittet av Presentation (Skills) in Plain English går vi igenom detta. Det handlar väldigt mycket om att bjuda på sig själv. Men det är inte alltid lätt att ta steget över den höga tröskeln och våga göra något du inte har gjort förut eller som du upplever verkar vara en riktig utmaning.

Min egen utmaning den senaste tiden har just varit att arbeta fram och skapa en podd på engelska Presentation (Skills) in Plain English. I en podd syns du inte, det är bara din röst med dess skiftningar, tonläge, timbre och röstklang som kommer fram. Här gäller det att våga. Våga göra fel, säga fel och bjuda på sig själv.

Det är också detta som gäller på vägen till att bli en bra presentatör och tala så att andra lyssnar.

Här kommer tre tips från mig som kan hjälpa dig att våga presentera, stå inför andra människor och att du känner en trygghet i det.

– Bestäm dig för att du ska bjuda på dig själv nästa gång du står inför en publik. Förbered dig framför en spegel. Titta på dig själv och känn in vilka rörelser och mimik som du är bekväm med. Håll dig till detta rörelsemönster ett tag. Du kommer att kunna utveckla det på vägen.
– Har andra människor åsikter om hur du uttrycker dig och ditt kroppsspråk? Är åsikterna relevanta och kommer från någon som vill dig väl och kan stötta dig på vägen – lyssna på dem. Annars ska du sluta bry dig.
– Ta alla chanser och möjligheter du kan att få stå inför en grupp och presentera och prata inför andra i stort som smått. Ju mer du får träna, desto bättre och mer professionell blir du. Övning ger färdighet.

Lyssna gärna på min och Martin Lindeskogs podd Presentation (Skills) in Plain English

Lycka till med dina presentationer!