Övertänd?

Känner du en anspänning för vissa situationer, blir nervös eller rent av övertänd. Det vill säga att det är så spännande så att du inte vill eller kan vänta. Du hoppar rätt in i det du ska göra, med följden att det blir inte riktigt som du tänkt. Det bli oftast bra ändå, men har du någon annan med i sammanhanget kanske den personen undrar varför du inte gör som ni kommit överens om. Gör du detta ofta, så antingen gillar ni båda läget och inser att det blir så här, eller så tröttnar den andra parten på att aldrig veta var han eller hon har dig någonstans.

Om du ofta eller någon gång känner att du blir nervös eller övertänd så; Grattis du är helt normal!
Detta händer alla. För en del människor varje gång, för andra bara ibland. Men det viktiga är att du faktiskt känner något. Det är bra att ha lite fjärilar i magen.
Att inte känna någonting inför en prestation, som att stå inför en grupp och prata eller hålla föredrag kan bidra att du upplevs som blasé och ointresserad av din publik.

En del vill arbeta bort så mycket nervositet som möjligt och det finns andningsteknik, avslappningsrörelser och metoder för kroppsaktivitet för det. Andra vill få styr på sin risk för att vara övertänd, vilja för mycket i situationen och sätta sin arbetspartner på pottkanten.

I veckans avsnitt av Martin Lindeskogs och min podd Presentation (Skills) in Plain English pratar vi om nervositet och att vara övertänd. I min bok Presentationsteknik är kropp, knopp och nerver finner du övningar som hjälper dig i dessa situationer.

Så lyssna och läs och ta del av tips och råd. Det hjälper dig på vägen till att bli en lysande talare och presentatör.

Carina Ridenius
PIK Presentationsteknik
info@pik.nu
0706-260927