Hålla tal – hur gör jag?

Du har fått frågan om du skulle vilja hålla ett tal, och du har valt att ställa upp och göra det. Du tycker det ska blir roligt, men också lite skrämmande. Du har mycket du vill säga, men får ingen ordning på texten. Du vill, men tänker; det här går aldrig, jag kommer att bli för nervös, det blir genant, jag kommer att göra bort mig.

Jag ska ge dig 3 råd för att komma igång med ditt talskrivande, som hjälper dig att hålla ihop texten och som minskar din anspänning.

– Bestäm dig för vad du ska tala om. Här gäller “kill your darlings”. Allt kan inte vara med, välj ut något speciellt minne, utgå från det och ha det som en röd tråd i ditt tal.

– Ett tal behöver inte långt. Hellre kort och kärnfullt. Viktigaste delarna i talet är din start och ditt avslut. Starten kan vara; “nu ska jag berätta….”, eller “tänk, så länge sedan det var….” Starten på talet ska fånga åhörarna. Du kan avsluta talet med det du började med, knyta ihop det med t ex “tänk så länge sedan det var, för mig/oss är det som det var igår…”

– Skriv ner ditt tal för hand. Flera gånger, om och om igen. Spelar ingen roll om du skulle stava fel eller att du tycker att du har ful handstil. Det gör det lättare för dig att minnas. Öga – hand – penna.

Vill du få hjälp med ditt tal, kontakta mig.

Carina Ridenius
PIK Presentationsteknik
info@pik.nu
0706-260927