En Glad KonversationsPåsk!

Vad har påsk och presentationsteknik med varandra att göra? Ja, egentligen inte ett endaste dugg. Men….
Påsken är en av de högtider vi har på året där vår religiösa tradition och vår allmoge tradition möts. En helg med långa traditioner både när det gäller mat, bibliska berättelser och skrönor.

Det är när du konverserar, ska förklara, berätta, levandegöra och kanske ge svar på tal, som du behöver beskriva dina argument, så att din motpart förstår dig. Du behöver kunna bildsätta dina ord.

Påsken är en bra högtid att börja öva på. Här finns mycket att prata om, att berätta och att diskutera. Du kan använda dig av olika berättartekniker, retorik och presentationsteknik. Och det gör du säkert alla redan utan att tänka på det. Det är en längre helg, där det kanske uppstår frågor om varför vi äter ägg, varför vi har påskkärringar och varför kyrkan är helt avskalad på Långfredagen för att brista ut i jubel på Påskdagen?

Men jag kan ju ingenting om Påsken, säger du. Du behöver inte alltid veta och ha stor kunskap om ett ämne. Det viktiga är att du behöver kunna argumentera och tala för din sak för att kunna hålla en konversation levande.

Här kommer några tips på hur du kan levandegöra din konversation:
– Sätt bild på dina ord i form av färg, smak och lukt. Vilka färger finns i din bild? Vad smakar det? Hur luktar det?
– Var lyhörd och inlyssnande. Då har du lättare att diskutera, bemöta kritik och försvara det du står för.
– Låt alla kring bordet få en möjlighet att utveckla sina argument. Avbryt inte.

Så passa på mellan ägg, godis och sill att öva på nära och kära i att argumentera och att kunna berätta en bra historia.

Önskar dig en Glad Påsk med härliga konversationer.

Carina Ridenius på PIK