Domänspecifika språk

Det här är speciellt riktat till dig som arbetar i eller driver ett företag som levererar programvara. Domänspecifika språk kan vara den nyckel som låser upp knutarna i din verksamhet och gör att dina projekt blir framgångsrikare.

Hur skulle det vara om alla avdelningar i företaget förstod vad de andra menade?  Idag fungerar det ofta så att några är experter på kundens behov och vad som ska åstadkommas. Andra är experter på att bygga system som är effektiva. Dessutom finns det teknisk support, kundtjänst, översättning, mm. Tillsammans har de alla kunskaper som behövs för ett lyckat resultat. Problemet är bara att varje grupp har sina egna specifika expertområden och sitt egna sätt att beskriva problemen.

Lösningen är att använda domänspecifika språk (DSL). Normalt använder man flera DSL där varje språk är en stringent beskrivning av en viss typ av problem. Genom det får alla inblandade parter, även kunden, en möjlighet att förstå exakt vad systemet ska innehålla. Det löser inte bara kommunikationsproblemet, utan har också ett antal andra bra effekter. De viktigaste är:

  1. Snabbare byta teknisk plattform genom att den mesta informationen om systemets innehåll ligger i DSL och inte i programkod.
  2. Högre kvalité på det levererade systemet genom att stor del av programkoden inte skrivs för hand utan genereras från DSL.
  3. Alla får en gemensam syn på vad systemet ska innehålla och hur det ska fungera.

Är då detta nytt och krångligt som har barnsjukdomar? Nej, det är varken nytt eller krångligt. DSL har funnits sedan 1990-talet och använts flitigt sedan dess. HTML är ett exempel på ett språk som funnits länge och används fortfarande för att publicera innehåll på webben.

Det som är nytt är att använda DSL som är specialanpassade till den egna verksamheten.  Därför kan DSL vara den nyckel som låser upp knutarna i din verksamhet och gör att dina projekt blir framgångsrikare.

Vill du veta mer? Kontakta oss genom att ringa 0706-260927, mejla till info@pik.nu eller använd kontaktformuläret.

Logo10

Vi erbjuder föreläsningar och workshops som är specialanpassade för er specifika verksamhet. Om ni efter det vill gå vidare så erbjuder vi också konsulttjänster så att ni snabbare kan komma igång.