30 – 90

När börjar din presentation, egentligen?
Hur gör du för att minska din egen anspänning och nervositet inför presentationen och fokusera på dina deltagare och åhörare?

Pröva 30 – 90!
30 – 90 regeln handlar om tiden, sekunderna. Tiden det tar för dina åhörare att landa i rummet. Det tar ungefär från 30 sekunder till en och en halv minut innan åhöraren har satt sig, stängt av mobilen, tagit in rummet, kanske plockat fram anteckningsmaterial och är närvarande i stunden.

Din presentation tar egentligen sin början då salen eller rummet du befinner dig i börjar fyllas med dina åhörare. De kommer in med olika intentioner och förväntningar om vad ditt anförande ska handla om. Det är då, du som föredragshållare, ska ta möjligheten att under de första minutrarna knyta kontakt med dem. Prata med dem, visa intresse för dem, fråga saker. Det kan vara kallprat; Var det lätt att hitta hit? Hur gick resan, var det lätt att få parkering, åka buss etc? Vad var det som fick dig att anmäla dig till den här utbildningen?
Prata och gå runt i rummet. Skulle det vara en större sal, prata med dem som sitter längst fram. Visa att du är intresserad.

Använd dig av 30 – 90 regeln och:
Du ger ett gott första intryck och får god publikkontakt.
Du kommer att minimerar din egen stress inför uppgiften då du fokuserar på dina åhörare och får dem att känna sig sedda.
Du får deltagarna med dig i ämnet från början, de är koncentrerade och närvarande.

Vill du få fler metoder och råd om din presentation kontakta mig

Carina Ridenius
PIK Presentationsteknik
info@pik.nu
0706-260927