När tekniken fallerar

Du har mycket en viktigt presentation. Du har förberett dig med bra bildmaterial och du har övat och övat. Du tycker att det sitter som det ska. Du kommer till föreläsningen i god tid för att se så att tekniken fungerar och när ni provar är allt som det ska vara.

Tills det är dags…. Du är kanske en av flera som ska presentera den här dagen och det kan vara flera som kopplat i och ur sin dator och när det är din tur så går det inte som du tänkt. Ditt bildspel vill inte fungera. Vad gör du?

Här kommer 5 tips på hur du kan förbereda dig, agera och tänka som ett proffs:

  • När det händer, först av allt andas, slappna av och tänk: Jag är professionell i den här situationen. Jag hanterar det här.
  • Pröva tekniken några gånger, fungerar det inte, övergå till att prata ändå. Annars förlorar du värdefull tid.
  • Förbered dig genom att alltid ha ditt manus utskrivet. Fallerar tekniken kan du alltid prata i alla fall och du vet vad du ska säga. Då agerar du som ett proffs.
  • Tala inte om hur jobbig situationen är, “hade bara bildspelet fungerat hade ni fått en mycket bättre presentation”. Publiken förstår att du är nervös, arg och irriterad över situationen. Le istället mot din publik, tala om hur trevligt det är att få tala inför dem och att du har väntat på den här dagen.
  • Agera som ett proffs – ta hjälp av en white board, rita, berätta eller varför inte ta hjälp av publiken. Att publiken får interagera med dig är det bästa som kan hända. Publik älskar att få vara med.