Rösten – den vassaste kniven i lådan

När du talar och presenterar, det kan handla om dig själv, ditt företag, produkt eller tjänst, så är ditt mål att nå ut med ditt budskap. Du kan vässa din uttryck mycket mer om du använder din röstkvalitet med tonhöjd, styrka och klangfärg på bästa sätt.

Vid en presentation är din röst bland det vassaste och viktigaste du har. Din talröst utgör nästan 40% av din presentation. Det är med rösten du övertygar, lockar och får din motpart med dig. I rösten kan dina åhörare skymta både nervositet och stress men också stabilitet, glädje och lycka. Rösten är instrumentet som inger förtroende.

Vad är då grunden för att få en röst som övertygar, når ut och är hållbar över tid? Det är din andning som är din bästa vän och som hjälper dig i alla lägen.
När du är stressad och känner press inför en situation, så är risken stor att du andas för dåligt, helt enkelt. Du får för lite luft i lungorna. Du andning blir ytlig och din luft når inte riktigt ner i dina lungor. Du andas bara med den övre delen av dem. Det kan upplevas också som om axlarna åker upp och ner som en hiss.

Din annars så vanliga röst som du är van vid att höra den, åker nu upp en aning och blir tunn och inte så bärkraftig. I värsta fall åker den upp i falsett. Du känner inte igen dig själv. “Så här brukar det inte låta!”
Vad göra? Innan du ska göra en presentation eller tala inför andra, ge dig själv 2 minuter av lugn. Andas långt ner i kroppen, djupa andetag, slappna av och fokusera på din uppgift. För att känna att du har andningen på plats, lägg händerna runt naveln (såsom jag beskrivit i inlägget God andning = ökat välmående och god talröst del 2) och känn din andning.
Ta hand om din röst genom att andas rätt.

Lycka till!